KEMBARA GOPENG – BATU GAJAH : ISTANA KELLIE : MENCARI KELLIE YANG TERTINGGAL

.

.

.

.

Dari Kapal Korek TT No 5

Kami ke arah Batu Gajah

Mencari Istana Kellie

Kellie’s Castle

IMG_3068.

.

.

Dah pernah datang sini dulu

Tahun 2010

Tapi nak datang lagi

Sebab ada beberapa benda yang saya nak cari

IMG_3069.

.

.

IMG_3070.

.

.

Sebenarnya

Belah yang mengadap sungai ini adalah belah belakang istana ini

IMG_3073.

.

.

Ini bahagian tepinya

Yang sepatutnya menempatkan sebuah hidraulik lif

Yang tak sempat diambil oleh William Kellie yang meninggal di Lisbon semasa perjalanannya balik ke Tanah Melayu

IMG_3081.

.

.

Rumah Kellas

Terjemahannya Italian Marble ?!

Kellas House ini runtuh akibat dibom oleh tentera Jepun

IMG_3082.

.

.

Kawasan lapang ini untuk laman di tengah-tengah binaan kastil ini

IMG_3094

.

.

.

Lubang udara untuk terowong bawah tanah

Dengarnya ada 5 terowong

IMG_3086.

.

.

Dipercayai sepatutnya jika siap , akan ada kubah bersalut tembaga

IMG_3097.

.

.

Banyak ‘ escape route ‘

IMG_3098.

.

.

Ruang Tamu yang berdasarkan kepada gambar yang diberikan oleh anak saudara mereka

IMG_3099.

.

.

Gambar pekerja-pekerja istana

IMG_3102.

.

.

Misterii….

IMG_3111.

.

.

Dah pernah cerita dulu

Masa kami di sini dulu..

AbangLong ada ternampak kelibat seorang budak perempuan berbaju putih yang sedang memerhatikan dia semasa kami turun tangga ‘ escape route ‘ dari  bilik Helen , anak Kellie

Berambut ikal , panjang

Muka ok lah..

Tak lah macam muka hantu …

IMG_3114.

.

.

Ruang lif

IMG_3127.

.

.

Memandang Lembah Kinta dari Bilik Tamu di tingkat 3

IMG_3128.

.

.

Dipercayai jika sempat dan dapat disiapkan , akan menjadi satu gelanggang tenis dan lapangan untuk berparti di atas bumbung kastil

Puas keliling kiri kanan atas bawah kastil mencari apa yang tertinggal pada lawatan dulu tu …

IMG_3130.

.

.

Akhirnya jumpa !!!!

Kena zoom baru nampak !!

IMG_3136.

.

.

IMG_3138.

.

.

Ada macam muka dia tak ??!!

IMG_3107.

.

.

Wajah perempuan

Mungkin Agnes Kellie Smith

Mungkin Helen Kellie Smith

IMG_3140.

.

.

Yang ni semestinya Anthony Kellie Smith

Yang mati pada usia muda di Perang Dunia ke-2

IMG_3145.

.

.

Dan juga sebenarnya kami mencari ini …

Patung berhala William Kellie Smith di Kuil Sri Maha Mariamman

600 meter dari Istana Kellie

IMG_3061.

.

.

Setelah wabak ‘ Spanish Flu ‘ melanda ladang dan membunuh lebih daripada 70 pekerja India yang dari India yang membuat istana ..

Ada yang menyarankan agar William Kellie Smith membina kuil ini

Sebagai satu langkah agar wabak dapat dibendung

Setelah berhenti wabaknya .. maka mereka berterimakasih kepada William Kellie Smith

Dan meletakkan ukiran patung berhala William Kellie Smith di kuil tersebut

.

.

Done..

Jumpa dah semua yang kami cari ..

IMG_3063.

.

.

Saya pernah dengar .. nengok kat TV pasal God’s Little Acre tu..

Tak ingat lak pasal apa….

IMG_3067.

.

Ok

Habis cerita Kembara Gopeng kami

Semua ni berlaku pada satu tengahari Sabtu … 12-2 petang

Dan bersambungAhad esoknya dari pagi hingga ke pukul 4 :30 petang

Banyak gila tempat kami pergi dan jumpa!!

Daaaa !!!

.

.

.

.

.

.

Advertisements