KEMBARA SEJARAH KOTA LAMA : MENCARI CARCINOSCOPIUS ROTUNDICAULA
.
.
.
.
Kembara Kota Johor Lama kami mulakan dengan mencari Carcinoscopious Rotundicaula
Apokobondo Carcinoscopious Rotundicaula tu!!?
Ni ha !
.
.
.
Belangkas!
Kali terakhir saya makan belangkas mungkin lebih 30 tahun dahulu .. Mok Teh dan Mak Ndak saya pandai masak belangkas
Encik Abdul tak pernah makan
Dak Jujie selalu makan
Dak GadisBunga tak pernah
Dak Iyra pun tak pernah
BuDak Rock lagi tak pernah.
.
.
Saya ada baca
Restoren Belangkas Mahkota
Tersohor di Kota Tinggi
Baginda Sultan saya pernah makan di situ
Dan Bagindalah yang mencadangkan nama Belangkas Mahkota itu..
.
.
Cara nak ke sana…
Masuk bandar Kota
Sampai lampu isyarat di tengah Kota
Ambik kanan
Tegak
Nampak Shell belah kiri
Tegak lagi..
Lepas jembatan .. nampak Petron [ dulu Esso ] belah kiri
Masuk kawasan Petron tu..
Terus belok kiri kat tepi Petron tu
Ada jalan kecik
Restoren depan bangunan Jabatan Parit dan Saliran
.
.
,
Belangkas Masak Sambal
Sedap !!!!!!
Sedaaappppp !!!
Yang kuning kecik-kecik telur belangkasnya
Sedappp !!!
Kenyal-kenyal lemak!!
Isi dia pun sedap
Tak semanis isi ketam , sedap tapi.
Saya dan Dak Jujie dok mengutip telur-telur yang jatuh bertaburan ke dalam sambal tu!!
Pedas .. Sedap tapi!
.
.
Ada jugak lauk-lauk lain
Kupang .. Ikan .. dan lain-lain
Saya tak pandang pun..
.
.
.
Baginda Sultan yang sebelah kiri sekali tu je yang saya tak berapa cam.
.
.
.
Ini selepas makan belangkas
Biasa lerr..
Dak Iyra nak update kat Insta ..
.
.
.
Tak lah besar sangat Restorennya..
Dak Dua Orang yang pendengki bila saya nak ambik ‘ establish shot ‘ restorennya..
Kata Mereka
Tentang belangkas
Mereka yang pertama kali makan …
Dak GadisBunga : ‘ Macam makan Predator ! ‘
Dak GadisBunga : ‘ Rasa laut ! ‘
Dak GadisBunga : ‘ Macam rasa kacang kuda ! ‘
Dak Iyra : ‘ Sedap !! ‘
EncikAbdul : ‘ Sedap !!
.
.
.
.
Tentang makanan yang lain-lain…
Kacang Pul Haji
Sebelah Balai Bomba Larkin
.
.
.
Lontong ..
Kat Medan Selera kat Tanjung Balau
.
.
.
Mee Siput
Kat Tanjung Balai
Kalau cicah kuah kacang lagi best!
.
.
Kacang Pul
Medan Selera Arena Tasek Bandar Penawar
Saya lebih suka kacang pul yang ni berbanding dengan yang kat sebelah Balai Bomba Larkin tu
Yang ni tak masam sangat
Pakai roti biasa tapi
.
.
Dan akhirnya
Makan diJPO
Meja duduk bertenggek
Sebab kaki dah lenguh duduk dalam kereta.
Nak tau ??!!
Punyalah banyak LALAT masa kami makan ni
DI JPO !!
Lalat yang bak kata Dak Iyra… ‘ manja ‘
Tepis-tepis pun buat derk je..
Siap hinggap-hinggap lagi kat hidung.. pipi..
Kat JPO! Yang jual benda-benda branded tu!!
Ada banyak lalat kat Food Court !!
Apa kessss….
.
,
Sekianlah cerita pasal makan-makan Kembara Sejarah Kota Lama saya…
.
.
[ Jangan ada yang mengomen ‘ Boleh ke makan belangkas ..? Bukan ke binatang dua alam… !? Gugel dan cari jawapan sendiri ya … ]
.
.
.
.
.
banyak tak isi belangkas tu…
isi tak banyak
telur dia banyak
Dah lama saya teringin nak makan belangkas mahkota tu tapi belum berkesempatan. Sejak kecik saya dah biasa makan telur belangkas yg jiran ayah saya tangkap di pantai Jeram.
tu saya dah bagi direction ke restorennya..
kalau main redah je cari.. susah sikit .. sebab terlindung jugak
terima kasih memberi direction. Kalau tak, kenalah saya tanya tauke stesen minyak shell yg di situ. Budak saya tolong pulihkan stesen dia selepas Kota Tinggi banjir besar beberapa tahun lepas. Untung2 dia belanja …. haha
Saya dah pernah rasa kacang pul sebelah balai bomba larkin. Sedap ….
Tapi sekarang awak kata yg kat Bandar Penawar lebih sedap lagi. Nak kena ke sanalah nampaknya untuk merasakannya sendiri
heee..
ikut tekak saya rasa gitu lah..
tak tau lak ikut tekak orang lain..
Wah sakan JJCM korang kali ni. Lain kali ajaklah kami sama …… ngeeee
JJCM ni sampingan je..
saya ni jaraang berjalan sebab nak cari makan…
ada kembara lain sebenarnya..
sedaaaap belangkas tu…jiran mak Itam selalu bagi sebab adik jiran Mak Itam owner restoran belangkas tu….owwhh…cuma Rin dgn Mak Itam je yang makan belangkas….ala2 eksotik gitu…..JPO banyak lalat sebab dekat dengan ladang ayam ( katanya la..)….
Mok Teh dan Mak Ndak masak lemak belangkas tu.
sedapppp !!
tapi Mok Teh selalu pesan..
jangan makan banyak-banyak.. mabuk kang !!
Budak Kening Tebal tu tak makan belangkas eh..?
Reen!!
jangan cakap kat Mak Itam Kak Long turun Johor [ dan tak datang rumah Mak Itam tapi !!]
tak sempat !!!!
Gambo lalat takde ke? 🙂
konsentret makan..
tak ambik gambar lalat
sy x penah mkn.. teringin nk mkn. adakah blh sebabkan alahan sama cam mkn ketam?
tgh menanggung siksa alahan ni.. hudus tau……..! kalau tau nk jadi gini, ahad sy mkn, isnin leh ada alasan nk MC. ni dah amik Leave, baru arini teruk jadinya….
Kacang pul tu sy x blh nk suka lagi.. mungkin kene try orang lain pulak y masak kot.
hahhahahaaaa!!
ko tak abis-abis dengan MC tu!!!!
lain kali makan ketam hari Ahad tau!!
Kacang Pul tu pun ahkak tak berapa suka sebenarnya..
nasib baik…nasib baik dh lps mkn…dan jika mak buyung teringin sume yg dikatakan adalah plg jauh pun drive 1-2jam je..
sekejap je er balik johor..=)
alamat dah ada tu..
senang je cari.. kekalau ter-ngidam nanti..
ada satu lagi..
kat simpang nak ke Teluk Sengat , dari jalan besar Kota-Desaru
pergi pagi Sabtu.. balik malam Ahad
aku tak pernah makan belangkas, first time tgk belangkas masak sambal, cam best aje kan, nantilah aku cari geng utk layan belangkas nih
weiiii kat JPO tu kan mmg byk lalat, jumpa tak papan tanda dia pacak pasal lalat tuh?
dia ada pacak papan tanda utk bgtau pasal lalat tuh
even r n r machap kalau ko singgah, area makan dia semua bertutup dan fully air conditioned skang sebab byk lalat…..masalah persekitaran aku rasa….
kacang pul pun aku tak pernah makan, walau hakikatnya umah mak mertua ngan kedai tu sekangkang kera cuma
itulah manusia nih kan, bila dekat dia tak nak pi, bila jauh2 tu la yang dia pi, aku lah tu kan wkakakakakakkaka
sedappp ! wa cakap lu..!!
lemas aku makan kat situ
warung tepi jalan pun tak banyak lalat macam tu!!
mak mentua yang nombor berapa tu..
yang muda tu aku tau kat Muor
kat Muor tak ada kacang pul
saya gi Johor 2X setahun, awal bulan September dan tengah bulan Jun tahun akan datang. di JPO tu lalat tu memang trade mark dia walaupun saya bukan orang Johor. Tepis tepis jer la ataupun lain kali bawak sebotol Risdsect ke.
Belangkas masak sambal sedap tapi kalau orang yang masak tu pandai adun la. Kalau tidak cam biasa jer la.
soalan nakal ni ha, makro lense tak bawak ke hari tu kalau tidak boleh ambil sesungut belangkas atau sesungut lalat. hahaha
saya pantang betul kalau tempat makan ada lalat
saya bayangkan lalat-lalat tu dok hinggap kat longkang.. tahi ayam.. tong sampah.. lepas tu dok hinggap kat makanan …. ewwww…
dulu-dulu saya makan belangkas masak lemak..
telur-telur dia besar sikit.. sebab tak kena goreng gitu..
makro lens?
yang menguji kesobaran tu?!
idak le teman bawak..
buang masa nak fokus sana sini!!
banyak pulakkkk komen dak gb tuh pasal belangkas ek? kalau biar lagi lama mau segala macam ‘macam’ keluor kang!
hahahhahaaaa!!!
komen dengan berserta mata yang membulat !!
kedai ni pernah masuk Warung Kita.
Hei! sama la… saya pun dah 30 tahun tak makan belangkas. Kena pandai org yg masak, baru umph…
Warung kita eh..?
kita tak pernah nengok lak episod yang tu..
ni pun tau sebab baca kat blog..
wahhh.. ni betul-betul jalan2 cari makan..
1. belangkas saya pernah gak makan dulu2.. memang sedap
2. tak try chicken chop RM5 kat Hutan Bandar JB ke?
3. Lalat banyak kat JPO tu sebab ada ladang ternakan ayam dekat2 sekitar tu rasanya
sebanarnya..
misi utama… makan belangkas
misi kedua.. nanti saya cerita..
🙂
kami tak jelajah Johor
kami jelajah Kota je
Dulu kecik2 selalu makan… benda free… pi tangkap ja… makan banyak sampai mabuk/pening.. high colestrol kot no… dulu2 bakaq ja..& kami memang makan teluq dia saja..
Apa benda kacang pol tu.. tak pernah rasa…..
kalau tak berapa pandai masak.. boleh pening/ mabuk..
bukan sebab kolesterol rasanya… 😉
kacang pul..
asal usulnya makanan Arab
depa sebut ‘ful’ untuk kacang,..
masuk Johor.. jawa-jawa sana lidah keras.. jadik pul..
belangkas..tak pernah makan..tapi saya berani mencuba..hehehe..
saya tauu..
Dee memang suka mencuba..
🙂
kacang pol di warung batu area wisma persekutuan jb sedap..
mknan goreng2 kat situ pon sedap2..cuma xtau skg sesedap dlu lagi ke..
tak pnah makan belangkas…mcm ngeri tgk belangkas…yess mcm predator..hahahaa
hahahhahaaa!!
kann!!?
kalau diterbalikkan.. macam kepala predator!!
saya tak pernah makan belangkas, juga kacang pul, ok, next stesen, johorrrrrrrr.
kalau turun Johor..nak kirim belangkas!!!
Salam.
Anak saya baru balik dr johor lama pegi 5 bas tido dgn emak angkat di sana. kubor lama byk!
pernah sekali makan belangkas kat kedai dpn rumah emak di kg. rasa oklah.
untung doc dpt kawan2 sejati.
misi utama saya adalah kubur-kubur lama tu Mamaju!!
syyyy !! nanti saya cerita
kena cari fakta dulu baru boleh bercerita..
So dia dah siap kopek kan kulit nya lah ya..
Ingat kan dia hidang siap dgn kulit2…hahahaha..kena kikis isi dari kulit…
Kacang pol Haji tu jadi masam sebab terlebih perah limau kot…
Ps: ya, restoren lontong klang tu area mee ketam
dia siap-siap potong empat rasanya..
kulit-kulit masih ada tau!!
kaki-kaki pun masih ada
insang pun masih ada
kena kopek celah perisai dia tu nak cari telor dia
saya tak perah limau pun dah masamm!!
tak pandai makan.. tapi tengok rupa belangkas tu macam predator.. hehehe..
hahahhahaa!!
ni sorang lagi geng GadisBunga!!
Kalu kat tanah kelahiran saya belankas tu org bakar je makan telur, dari kecik tak pernah pulak makan masak2 lain selain bakar. Sedap gila kot telur belangkas tu!
ha ah..
Dak Jujie pun kata selalunya orang bakar gitu je..
sedapppppp !!
🙂
BERAPA hari kembara ni sebenarnya, sebab banyak tul makanan dalam kembara ni!. restoren mahkota tu pernah gak saya masuk blog….simple sungguh restorennya kan…
hahahhaaa!!
dua hari satu malam je!!
dah.. satu hari 3x makan..
nampak lah banyak..
🙂
ok.. saya dah gi baca..
ha ah.. simple je kedainya..
tersorok lak tu..
femes tapi!
fuhhhhh…
terus cerita makan ye kak..
hahaha.. btw, terasa ngidam nk makan belangkas pulak..
aritu try gitu-gitu je..
baca cerita akak terus rasa nak makannnnnnnnn predator lagi..
wehhhh, lalat tuh mmg taguneee..
sume org cakap mmg byk lalat la kat JPO tuh..
nak kena cipta teknologi halau lalat dari cahaya lampu la pulak kotttt…
hangennnn je kan…
*next story please*
mcm biasa, tuan tanah tak taruk gambo sendiri…
p/s: akak, pic lompat pleaseeeee
pic lompat..?
jap..
lom edit!
🙂
Hmm… kacang pul tu aper doc? Ni 1st time know about it.
Also tak pernah makan belangkas. Ader chance nak gak try 🙂
emm..
dish yang berasal dari negara/ keturunan arab
kacang pul..[ macam kacang merah] dimasak dengan daging cincang
dimakan dengan telur mata kerbau tu dan cicah roti benggali yang tebal tu
roti benggali tu disapu margetin dan di bakar kejap attas kuali.
banyak kat Johor Bahru dan Singapura
Belangkas?
eksotik..
disyorkan en syed cuba..
sedap tau!!
Belangkas….masa kecik2 ja makan..telurnya saja…dibakar tapi lama sangat, dah lupa rasa dia mcm mana.
Kacang ‘ful’ selalu dengar, tapi tak pernah tngok ‘live’ & pastinya tak pernah rasa….nasib baik tak ngidam
Tengok gambaq2 ni…macam bestttt, tapi makcikpakcik bukan lah foodie freak (kan ada org yg sanggup drive rata alam just to makan?) and tak ada alasan kental nak gi johor……
Bila nak mai penang lagi? nak hampaq kapet merah 🙂
kami tak janji pon nak pakai kaler pepel.. motif tak ..?!
jom cari belangkas lagi…. 😉
hahhahaaa!!
saya sedondon hijau dengan Laksamana!!
ni yang nak meleleh air liur ni.
saya tak pernah makan belangkas. tapi dah masuk dalam list to-eat saya.
kacang pul tu saya pernah makan dengan roti arab. sedap!
ajak Mother sekali tau!!!
🙂
mak aii! sodap nyer…… x boleh jadik ni…. kena makan nanti…..