LANGKAWI : KILIM GEOFOREST PARK

.

.

.

.

Ada 3 Geoforest Park di Langkawi

Kilim , Dayang Bunting dan Gunung Mat Chinchang

Geopark ke 49 diiktiraf di dunia

.

.

Seterusnya , dari Makam Mahsuri ..

Kami ke Tanjung Rhu

Di utara Pulau Langkawi

Nak ambik gambar …

Lepas tu ..

Saya nak ke Kilim Geoforest Park itu

Azian ada cerita duluu… Dia nak meng-test kamera dia di Kilim

Lepas Azian cerita pasal Kilim Geoforest Park baru saya tau adanya Geoforest Park ini

Saya juga ada baca

Kena naik bot dari satu jeti yang dekat dengan Galeria Perdana

IMG_4364.

.

.

Rupa-rupanya ..

Dari Tanjung Rhu ni pun boleh ke Kilim tu.

Setelah ditegur oleh Brader ni..

Dan cerita-cerita..

Kami pun setuju naik bot dia

IMG_4039.

.

.

Ni kad dia ..

IMG_4460.

.

.

RM 180 satu bot

Tak semua tempat kat papan tanda tu kami pergi tapi

IMG_4040.

.

.

Ni ha jetinya

Di Tanjung Rhu tu

IMG_4042.

.

.

IMG_4044.

.

.

Brader nama Man yang bawak kami

Very informative dia

Banyak dia cerita ..

IMG_4046.

.

.

IMG_4049.

.

Okeh ..

Mari mulakan perjalanan ke paya bakau Kilim Geoforest Park Langkawi!!

IMG_4053.

.

.

Muara sungai bertemu laut

Di muara ni berair masin

Masuk dalam-dalam lagi sungai tu .. air payau ..

IMG_4056.

.

.

Nampak ?

Nampak macam apa ?

Ada nampak macam King Kong tak?

Adaaaaaa… !!

Kannnn ?? !!

IMG_4057.

.

.

Ada Rumah Api

Nampak paip yang menongkah naik bukit tu..?

Paip eh ..?

IMG_4061.

.

.

Satu bot boleh isi dalam sepuluh orang gitu-gitu..

Kami naik berdua je.

Dating-dating gitu…

IMG_4068.

.

.

IMG_4080.

.

.

Hijau sangat pohon bakaunya!

IMG_4084.

.

.

Biru dan hijau

Sangat cantik!

IMG_4088.

.

.

Kami ditunjuk bekas kilang kayu arang

Dah ditutup sekarang

Untuk memastikan pohon pohon bakau terjaga

IMG_4089.

.

.

IMG_4090.

.

.

Brader ni tengah menunggu kawan dia yang sedang menyelam mencari rumpai air

IMG_4091.

.

.

Seterusnya ..

Ke tempat helang berkeliaran

IMG_4231.

.

.

Helang-helang ni dah pandai

Kalau tak ada bot pelancong datang

Mereka akan bertenggek kat pohon-pohon bakau kat tepi tu

Bila dengar je bunyi bot datang

Masing-masing mulalah terbang sana sini

Malah ada brader bot yang ada cara spesel membunyikan enjin bot untuk memanggil helang-helang ini!

IMG_4237.

.

.

Helang berbulu merah ini adalah ikon Pulau Lagenda ini

Helang Bukit

Brader Man campak kulit ayam

Berdesup Helang Merah Hati menyambar!

IMG_4120.

.

.

IMG_4121.

.

.

IMG_4142.

.

.

IMG_4143.

.

.

Ni gambar yang saya paling suka!

Dia macam merenung saya!

IMG_4123.

.

.

IMG_4124.

.

.

IMG_4125.

.

.

Beautiful , majestic birds !

IMG_4126.

.

.

IMG_4115.

.

.

Satu lagi ialah Helang Laut

Yang putih tu

Lagi besar daripada Helang Bukit

Kalau nak helang yang lagi besar …

Ada …

Tau tak kat mana ..?

🙂

IMG_4190.

.

.

IMG_4198.

.

.

Seterusnya ..

Ada satu kawasan yang banyak kera

Kera yang lapar dan agak garang

Ada yang sampai berani lompat ke atas bot kalau bot itu dekat dengan tebing

Kera-kera ni makan buah-buah pohon bakau

IMG_4251.

.

.

IMG_4253.

.

.

Teruskan kembara bersama saya …

IMG_4260.

.

.

Pohon bakau yang muda-muda

IMG_4262.

.

.

Mengapa bakau mampu menahan tsunami ?

IMG_4256.

.

.

Tengoklah jalinan akarnya yang berselirat tu!

IMG_4257.

.

.

Lalu di satu jurang

Jurang eh?

Apakebenda nama tempat gini eh..?

IMG_4265.

.

Lalu tembus Gua Buaya

Kalau air surut tak boleh lalu sini

IMG_4267.

.

.

IMG_4276.

.

.

Masuk ke Sungai Kilim

Ada banyak kapal layar yang ‘ parking’ di sini

IMG_4290.

.

.

Kenapa ?

Sebab kalau parking kat sini , lebih murah daripada parking kat Marina

IMG_4291.

.

Mari saya tolong promote..

IMG_4296.

.

.

Ada ratus-ratus ribu boleh aja beli beb!

IMG_4298.

.

.

Ini adalah satu lagi jeti untuk ke Kilim Geopark ini

Ini di Sungai Kilim

Depan sikit dari Galeria Perdana

IMG_4304.

.

.

Kami di bawa berhenti di Gua Kelawar

IMG_4354.

.

.

RM 1 seorang

Boleh sewa celait

Kena sewa celait

Kalau tau tak nampak hapa dalam gua tu nanti

Kami tak sewa

Brader Man dah siap bawak

IMG_4308.

.

.

IMG_4309.

.

.

IMG_4312.

.

.

IMG_4313.

.

.

IMG_4315.

.

.

Stalagtit stalagmit yang bersambung menjadik tiang batu kapur

Nampak kelawar-kelawar tengah tidor tergantung dalam gua

Tak boleh ambik gambar tapi

Kesian dia terkejut nanti kena flash

IMG_4319.

.

.

IMG_4331.

.

.

IMG_4338.

.

.

IMG_4339.

.

.

IMG_4346.

.

.

Macam kat ifon!!!

IMG_4353.

.

.

IMG_4356.

.

.

IMG_4357.

.

.

Lepas Gua Kelawar

Brader Man tanya ..

Nak balik ikut sungai ke ikut laut ..?

Nak adventure .. saya jawab .. ikut laut lah!!

Hah !!!!

Padan muka!!

Ombak kuat !

Melambung lambung sayadankamerasaya dalam bot!

Saya pun memegang erat Encik Abdul di dalam bot untuk memastikan keselamatan diri

Kalau terlambung keluar…

Wasallam …. Lah….

IMG_4373.

.

.

Nampak pulau yang macam kasut tu ?

Kat sini ..

Boleh nampak tanah Siam

Boleh dapat line Siam kat fon

IMG_4371.

.

.

Dan hentian akhir

Ke Restoren Terapung ni

Makan time!!

Sedap !

Fresh !

Ada juga sangkar ternakan ikan kat sini

IMG_4065.

.

.

Brader ni banyak cerita pasal ikan-ikan kat sini

IMG_4379.

.

.

Ikan pari ni namanya Johnny

Boleh bagi dia makan kalau nak

IMG_4400.

.

.

Ada ketam dan belangkas

Pernah makan belangkas?

Sedapppp..

Telur belangkas paling sedappppp

IMG_4385.

.

.

Ni Ikan Sumpit

Dia boleh menyumpit air untuk menjatuhkan mangsanya ..

IMG_4393.

.

.

Atau melompat bersama-sama untuk menjatuhkan mangsanya…

IMG_4396.

.

.

IMG_4401.

.

.

IMG_4402.

.

Okeh ..

Tamatlah cerita tentang Kilim Geoforest Park saya

Best !

Puas hati

Tau banyak yang baru hari itu!

.

.

.

.

.