KUALA LUMPUR : HOP ON HOP OFF BUS

.

.

.

.

Hari Ahad

Dah lama dah rekki nak buat aktiviti ini

Nak round Kuala Lumpur ala-ala pelancong asing..

Maka saya anak beranak .. tak cukup korum tapi.

Naik ini..

[ meh DrDDZ … minggu depan buat ni pulak!! ]

.

.

Parking kereta kat Muzuim Negara

Tunggu bas Hop On Hop Off tu kat perhentian No 12 kat situ..

IMG_1829.

.

.

Tiket ..

Dewasa RM 19

Kanak-kanak RM 17

Tu diaaa!! Total RM 69 !!

IMG_1772.

.

.

Ingatkan dapat naik bas yang open top

Datang yang close top.

Alaaaaaa …

Nak yang open top kena tunggu lepas lepas tu..

Tak koser ahh tunggu …

.

.

Dari Muzium…

Projek MRT tengah dalam pembinaan

IMG_1828.

.

.

Ke Istana Negara

Berduyun pelancong!

IMG_1745.

.

.

Tu diaaaa…

Berderet bas pelancong!!

Kebanyakkannya bermata sepet

IMG_1746.

.

.

Masuk ke Lake Garden..

IMG_1748.

.

.

Sesiapa yang nak turun boleh.

Turun di Hentian Hop On Hop Off

Kalau nak naik balik .. tunggu balik kat situ nanti

Bas akan datang setiap setengah jam

Tiket boleh digunakan selama 24 jam

IMG_1751.

.

.

Kemudian..

Bas ke Dataran Merdeka

Oh ya..

Kalau nak tau pergerakan bas.

Boleh klik kat web site mereka..

Klik GPS tracker bas

Kool…

IMG_1761.

.

.

Masa ni..

Cuma kami berempat je kat dalam bas..

IMG_1764.

.

.

Ada pengacara Mat Saleh tengah buat stand upper.

IMG_1765.

.

.

Nak beli peti besi boleh beli kat kedai ni kat Chow Kit

IMG_1769.

.

.

Berhenti jap untuk photostop di Istana Negara

IMG_1771.

.

.

Nampak lak ni..

Menarik ni..

Boleh gak lepak-lepak sini malam Sabtu nanti..

IMG_1773.

.

.

Ke Jalan Tun Razak

IMG_1775.

.

.

Walau dari mana pun ‘angle’ nya.. saya akan sentiasa kagumkan Menara Berkembar Petronas ini

IMG_1776.

.

.

IMG_1782.

.

.

Lalu depan ofis kawan saya berdua..

Hai awak !!

Dah geder-geder sarapan hari ni..?

πŸ™‚

IMG_1786.

.

.

Cakar-cakar langit

IMG_1794.

.

.

Jalan Lumba Kuda eh..?

Konar kanan lepas ni

IMG_1798.

.

.

Masuk Jalan Ampang

Psst awak..

Nanti awak naik kat sini tau!

Kat depan sana sikit tapi

Depan Menara Berkembar tu..

IMG_1799.

.

.

Marine Life

Topik lain..

Rumpai laut tak ada kolagen ..?

IMG_1800.

.

.

IMG_1802.

.

.

Kemudian.. Bas memanjat Bukit Nanas

Untuk Menara Kuala Lumpur pulak

IMG_1809.

.

.

Ada satu hentian di sini

IMG_1808.

.

.

Ni kat mana eh..

Wa lupa laaa..

Ain Arabia ??

IMG_1815.

.

.

Terus lagi ..

Ke Pasar Seni.

Masa ni dah penuh satu bas

Kutip kat perhentian-perhentian sebelum ni..

BudakKecikMataBesar dah sibuk tanya…

” Jauh lagi ke…”

Dak Nina dah terlelap kejap..

IMG_1818.

.

.

Masuk Brickfields

Nampak Najib

Nampak RNC

IMG_1820.

.

.

Pusing KL Sentral

IMG_1825.

.

.

Dalam 2 jam jugak lah pusing Kuala Lumpur hari Ahad tu!

IMG_1826.

.

.

Berhenti jalan-jalan kejap di Muzium Negara

Dak Β Nina dan BudakKecikMataBesor main Dam Ular besor.

img_1835

.

.

Akhir kata …

Berbaloi ..

Yup..

Banyak tempat yang saya baru tau.

Banyak tempat yang saya nak pergi sekali dua lagi nak ambik gambar…

.

.

.

.

.

.