PETROSAINS : SULTANS OF SCIENCE

.

.

.

.

Hari Ahad

Hari berjalan-jalan

Kami ke sini

IMG_1461.

.

.

Kerana nak ke sini

Petrosains

Lagi???!!

Dah empat lima kali dah ke sini

Tu gondola nak masuk ke gua gelap tu

BudakLast diam teruja dalam gelap.

IMG_1464.

.

.

Saja masukkan dia dalam Hurricane Tube

Bior dia rasa

Pucat sejuk muka bila keluar!

Angin topan laju sampai 126 km/jam!

IMG_1471.

.

.

Main bayang-bayang

IMG_1475.

.

.

Main coba ambik kereta 3D

IMG_1477.

.

.

Main-main cermin

IMG_1480.

.

.

Main-main cermin lagi

IMG_1486.

.

Nengok T-Rex sambil jerit -jerit

.IMG_1493.

.

.

Diorama yang masih sama macam dulu

IMG_1497.

.

.

Merasai gegaran gempa bumi 7 Skala Richter

IMG_1498.

.

.

Fun with science

Macamana nak buat ais krim kalau tak ada esboks ?

Tau tak ?!

IMG_1502.

.

.

Ambik juz atau susu atau apa apa air

Letak dalam pelestik zipper bag … keluarkan semua angin kalau boleh

Ambi ais banyak-banyak ..

Letak dalam zipper beg yang lagi besar

Letak garam dalam ais

IMG_1503.

.

.

Letak zipper beg kecik tu dalam beg ais

Kempiskan beg ais.. keluarkan udara

Balut tebal-tebal

Goyang… Goncang …

Untuk 5 minit..

IMG_1508.

.

.

Ais krim pun siap!!

Tadaaaaa….

IMG_1512.

.

.

Kali ni lalu je pelantar minyak ni

Tak stop nengok-nengok pun..

Dah lapaq sangat semua orang

IMG_1513.

.

.

Sekarang dah ada cafe kat dalam Petrosains ni

Molecule Cafe

Legaaaa!!!

Dah penat dan lapaq tahap gigil tangan!

Ada donat .. ada jalangkote karipap, ada tuna sanwich

Nasik-nasik dan lauk sori aaaahh!

Yellek!!

Ada Megi tapi!

Kau ada?

Kau ada makan megi dalam Suria KLCC ?

20130417-174112

 

.

.

BudakLast yang paling seronok lari sana sini tembak sana sini pusing tombol sana sini…

IMG_1529.

.

20130417-174139

 

.

.

Sebenarnya kami nak ke Sultan Of Science.

Kat sebelah Petrosains tu

Dah alang-alang berjalan… masuk jugaklah ke Petrosains tu!

IMG_1537.

.

.

IMG_1542.

.

.

Tang Cheng Ho/Zheng He ni saya tertarik sangat

IMG_1545.

.

.

Armada nya sangat besar

Bukan untuk berperang

Tapi untuk berdagang .. mengembangkan pengaruh

IMG_1547.

.

.

Bandingkan kapal Zheng He tu dengan kapal Columbus yang ‘jumpa’ Amerika tu!

IMG_1548.

.

.

Ai touch je the glass tu ..

IMG_1552.

.

.

Ada 450 orang umat dalam satu kapal tu!!

IMG_1554.

.

.

Ada kebun

IMG_1556.

.

.

Boleh bela binatang

IMG_1559.

.

.

IMG_1566.

.

.

Ini pasal perubatan

Masa ni dah lenguh kejang kaki dah..

Dah tak larat nak explore

Ambik gambor.. balik baca..

IMG_1573.

.

.

IMG_1571.

.

.

Pernah dengar tentang Fibonacci ?

IMG_1579.

.

.

0,1,1,2,3,5,8,13,21,34 ….dan seterusnya

And about the Rule Of Third [ on steroid]

IMG_1582.

.

.

IMG_1587.

.

.

Ada hati nak buat Ogee Arch tu..

Sekali berduyun umat kecik kacau datang ambik span-span tu..!!

IMG_1593.

.

.

Menarik lah.. Pameran Sultans Of Science tu..

Untuk budak-budak besar lah..

Kalau nak pergi..

Masuk Sultans of Science tu dulu

Makan dulu

Baru explore Petrosains tu..

Kalau tak..

Kebuloq…

Kesian

Sekian..

.

.

.

.