PHOTOGRAPHY : TAMAN SAUJANA HIJAU : PRECINT 11 : PUTRAJAYA

.

.

.

.

Pagi Ahad yang lalu …

Saya ke sini …

Taman Saujana Hijau , Precint 11 Putrajaya

[ macam nama kumpulan nasyid lak…]

1.

.

Mencari pokok-pokok rhu…

2.

.

Bersama BudakRock …

IMG_2940.

.

Dan CikPuanLawa ….

Pissss!!!!

Esok … 13 hb …. Harijadi CikPuanLawa

Happy Birthday CPL!!!

3.

.

Ada banyak bunga Marigold …

Dalam Bahasa Melayunya saya tak tau

Dan wakaf

Boleh piknik-piknik tengah-tengah laman…

Redup dan mendung pagi hari tu..

8.

.

Boleh nampak seantero eh.. sebahagian Putrajaya

5.

.

Gostan sikit ….

Kita ambik gambar pagar dan bunga Marigold pulak eh …

Dan pokok cycad …

6.

.

Cantik tempat ni..

Nak cari je susah ..

Melintau saya ikut Jalan P11 tu..

Sampaaaaailah hujung Jalan P11 tu..

Jumpa Balai Polis Precint 11

Ada satu jalan kecik sebelah Balai Polis tu..

Alaaa… boleh nampak baaanyak kereta paring kat situ..

Tu lah jalan masuknya ..

Ada banyak lagi jalan masuk sebenarnya…

IMG_2942.

.

Ramai orang jogging..

Ada yang jogging biasa..

Ada yang sorong pram baby sambil jogging..

Berenjut-enjut baby dalam pram tu …

Ko mampu ..?

[ tiada dalam gambar … dia dah laju ke depan … ]

IMG_2945.

.

Saya konfius apa itu pokok rhu dan apa itu pokok konifer …

IMG_2960.

.

Pergola eh nama bangunan ini…?

Gazebo .. [ thanks Zam ..]๐Ÿ™‚

Kami ingat nak lepak-lepak kat dalam pergola gazebo ni..

Ada lak mamat-mamat terbaring terlentang atas bangku kat dalam tu..!

Penat jogging ..kot …

Gi lah balik rumah bang oiii….

IMG_3009.

.

Ada trek yang pendek je ..

Ada trek yang keliling satu bukit yang berpokok pine ni !

Sayuppp je saya nengok trek itu!!

IMG_3013.

.

Pagi-pagi Ahad mereka masih dan dah mula berkerja ..

IMG_3018.

.

Awak tahu ‘ bustan ‘ tu apa..?

Ni ha … Sila klik …

Bustan

IMG_3020.

.

Kami nampak bukit ini !!

Dengan pokok-pokok ‘ marshmellow ‘ !!

IMG_3017.

.

Cantik !!

Berketul-ketul!!

Saya toleh kat CikPuanLawa..

‘ Nak pergi ke…? ‘

[ dalam hati… kalau dia kata nak pergi … heh heh hehhhh… pergi lah sorang-sorang !! jauhhhhhhhh tuuuu !!! ]

Sibbbb lah dia tak nak pergi !!!

IMG_3028.

.

ada sang ulat bulu
punya kaki seribu
siapa jumpa kakiku, kakiku
jikalau tak dapat
terpaksa ku melompat
dengan kaki seribu kurang satu


Ini bukan ulat bulu tapi.

IMG_3026.

.

Pokok ni namanya Zamia..

Zamia furfuracea

Datang dari Mexico !

IMG_3034.

.

Ni peta lakaran bukit ini..

Hahahhaaaaaa !!!!

Rupa-rupanya kami ikut lengkungan yang paling kecik!!

Itu pun dah melengas-lengas!!

IMG_3040.

.

Ini di Bustan Oriental

Di * anda di sini * di peta lakar di atas tu ..

IMG_3041.

.

Cucur atap adalah …

” hujung atap tempat air hujan jatuh”

Cucur badak adalah..

Kuih traditional yang sama sekali tiada badak

IMG_3044.

.

.

Nak rebut rebutlah selasih,
Jangan direbut di cucur atap;
Nak rebut rebutlah kasih,
Jangan direbut dalam dakap.

Petikan daripada DBP

Inilah pokok Cucur Atap itu …

IMG_3045.

.

.

IMG_3048.

.

Kawan saya kata ..

Kat Instagram ..

” Ini bukan pokok pine, DrSinga ..

Ini Evergreen conifer tree

Araucaria heterophylla “

Saya yang mandai-mandai panggil pokok pine !

IMG_3051.

.

.

IMG_3061.

.

.

IMG_3062.

.

.

IMG_3066.

.

.

IMG_3081.

.

Lima tahun lagi reput lah pagar ni…

IMG_3095.

.

Ni Cycad Sago

Datang dari Kepulauan Jepun..

IMG_3103.

.

Kalau langit biru..

Walaaawehhhhh..

IMG_3111.

.

.

IMG_3110.

.

Masih ramai orang di pergola gazebo [ thanks Zam..๐Ÿ™‚ ] itu…

Tak dapatlah nak bergambau kat situ…

IMG_3112.

.

Nampak ini di kejauhan..

Nak cari ..

Nak ambik gambar sederet lima serombong ..

Loji eh.. ?

IMG_3118.

.

Ok …

Dah

IMG_3119.

Dah jumpa taman ini akhirnya

Dah bakar sikit kalori

.

.

.

.