HORAS SAMOSIR !! HORAS TOBA !!

.

.

.

Bila nengok pagi yang cantik macam ni…

Rasa tak nak balik pulak …

😦

rol1.

.

.

Lama saya tunggu matahari tu keluar…

rol2

.

.

.

Akhirnya keluar ..

Siap ada ray of light lagi..

SubhanAllah …

Cantik sangat!

rol8.

.

.

Kami bertolak ke Parapat

Feri yang paling awal

7 pagi

Itu pekan Tomok

IMG_0846.

.

.

Nengok cara pakai tudung pun dah tau mereka dari Malaysia

IMG_0854.

.

.

Penjual telur rebus dan kacang rebus

Orang kat sini suka beli dan makan telur rebus

Makan gitu je telur tu..

Macam jajan/ snack ..

IMG_0850.

.

.

Yang ni saya tak tau jual apa ..

IMG_0852.

.

.

Nampak bas tu ?!

Penuh budak sekolah kat ATAS bas !!!

IMG_0855.

.

.

Toba is life

IMG_0856.

.

.

Terliur gak nengok dia makan mee

Kat hotel sebelum bertolak tadi sempat [ memang tu je yang boleh dimakan ] jam and toast je…

IMG_0862.

.

.

Horas Parapat !

1.

.

.

Horas Samosir !

3.

.

.

Kami terus ke Berastagi

6 jam perjalanan dari Parapat ke Berastagi

Suku perjalanan melalui jalan di celah-celah hutan

Cantik..

Kemudian.. mulalah ikut kampung-kampung

Jalan mula berlobang-lobang, berlopak-lopak..

.

.

Bila dah rasa amat leper bontot..

Kami sampai di Air Terjun SiPisoPiso di Tanah Karo , dekat Berastagi

[ Piso bererti pisau … kerana tajamnya air yang menusuk kaki ]

1

.

.

Sampai-sampai saja ..

Saya kata ..

Wahhhhhhhhhhh !!!!

SubhanAllah..

Cantik !!

Dan kami sampai ‘ at the right timing and angle of the sun ! ‘

.

.

Boleh keluar pelangi tau !!

Cantik amat!!!

Ada pelangi !!!!

2

.

.

Boleh turun ke bawah tu kalau nak..

Tapi sebelum turun… pikir dulu akan semput ke tidak masa taim naik nanti… !!

πŸ™‚

3

.

.

Air terjun ni keluar dari sungai dari dalam bukit batu tu

Tak ada sungai yang boleh dilihat dari luar

120 meter tingginya !

4

.

.

Terpegun saya !!

5

.

.

.

6

.

.

.

7

.

.

.

8

.

.

Ok..

Habis dah cerita kembara saya ke Tanah Batak

Ke Toba..

Yang cantik..

.

.

Horas adalah salam khas Batak.

Kata “horas” adalah ungkapan rasa gembira dan syukur , selamat dan moga berkat

Horas diucapkan pada saat berjumpa maupun saat akan berpisah. Horas juga digunakan sebagai salam pembuka dan penutup dalam setiap acara Batak.

.

.

.

.