SIEM REAP : TASIK TONLE SAP : KAMPUNG TERAPUNG CHONG KNEAS

.

.

.

.

Tasik air tawar terbesar di Asia Tenggara

Pada musim kering ( November ke atas) airnya akan mengalir masuk ke Sungai Mekong di Phnom Penh

Pada musim hujan, air mengalir masuk ke tasik Tonle Sap dari Sungai Mekong tu pulak.

.

.

Naik bot kecik gi sana

Ke Kampung Terapung Chong Kneas di Tonle Sap

.

.

Tak tau lah dia berdiri atas benda atau memang air kat situ tak dalam…

.

.

.

Ada sign board dalam terusan yang dari tepi tasik tu nak ke tengah tasik

.

.

.

Rumah terapung

.

.

.

Ada sekolah terapung

.

.

.

Ada kedai jual Angkor Beer terapung

.

.

.

Ini tasiknya

Saujana mata memandang!!

.

.

.

Masuk je bot

Ada budak Khmer ni ..

Bila kami dah releks-releks duduk.. dia diatang urut-urut tepuk-tepuk belakang

Tak mintak upah tapi

Saya bagi gak One Dollah ..

.

.

.

Budak separa botak ni mesti dah banyak masuk blog dan flickr

Bawak ular sawa dia tepi bot

Kalau nak bergambar .. One Dollah..!

.

.

.

Kedai bergerak

Kayuh sampan dengan hujung kaki je yuuu…

.

.

.

Kami singgah kat tengah-tengah terusan yang nak ke Tasik tu

Ada kedai sebenier.. ada ‘ladang’ kecik buaya

.

.

.

Ni ha kulitnya..

.

.

.

Ni ha si Kim yang bawak kami naik bot ni

Dia tanya kami agama apa

Kami lak tanya dia lepas tu

Dia kata ..

“All ”

” Animisme, Buddha and Hindu ”

” I eat everything ”

” If I want to become a Muslim.. I have to ‘cut’ ah? ”

.

.

.

Mereka jala ikan

Bila dah angkat naik

Tepuk-tepuk dengan benda macam reket badminton tu untuk asingkan ikan-ikan tu

.

.

.

Kalau ada bot gini.

Ada budak dalam bot

Lambai-lambai

Kalau kita lambai balik.. dia akan konar dan datang tepi bot kita

Bukak tong ais dia

Sebab kalau kita lambai balik.. maknanya kita nak beli air dia..

.

.

.

Kao berani buat gini!!

Guna besen je terapung atas air!!

.

.

.

Kecak kecepuk sana sini

.

.

Skodeng dapur mereka…

.

.

.

Daif rumah terapung mereka..

Tak ada katil

Gantung hammock

Kami terjebak

Beli hammock

Nak pasang kat dalam bilik kat rumah

Best!!!

.

.

.

Oder je nak apa..

Delivery depan pintu

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Sekolah atas air

.

.

.

Beli jajan atas air

.

.

.

.

.

Sekian…