SIEM REAP : THE BIG CIRCUIT : PREAH KHAN : EASTERN MEBON : BANTEAY SREI

.

.

.

.

Big Circuit ni kira ke ‘ ruin -ruin ‘ yang jauh sikit

Kami bayar USD 40 untuk kereta …. sebab tambah USD 5 untuk sunrise di Angkor Wat pada paginya dan USD 5 untuk ke Banteay Srei ( yang ni jauh sikit .. sebab tu kena tambah .. berbaloi tapi. )

Mula-mula ke Preah Khan

Macam Ta Prohm jugak .. ditelan akar pokok

.

.

.

Syaiton-syaiton yang dah hilang kepala ni lagi di jembatan

.

.

.

Ini dipanggil ‘ garuda ‘

‘ Mythical bird ‘

Ada 72 ekor keliling tembok ni

Bila kami sampai je .. melompatlah seorang pemuda tunjuk garoda ni..

Dah hagak dah .. dia nak offer nak jadik guide ..

Kami buat derkkk je …

.

.

.

Sama macam Ta Phrom .. dimusnahkan oleh alam

.

.

.

.

.

.

Ini ialah yoni dan lingga

Apa tu?

Gugel plis..

Lingga , yang bulat panjang tu … akan masuk dalam yoni.

Mereka akan curah air atas lingga hingga mengalir ke yoni dan keluar ke tepi tu

Untuk apa pada mereka ..

Saya lupa laaa…

.

.

.

.

.

.

Mati tapi masih tegap

.

.

.

Benda kat atas pintu ni kita panggil lintel

Lintel yang berapsara

.

.

.

The purpose of this two-storeyed building with round columns is unknown

Macam tiang Roman

.

.

.

Ada yang kata Preah Khan ni lebih cantik daripada Ta Phrom

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Dari mana batu-batu ni..?

.

.

.

Dari sini.

Kami tanya..

.

.

.

Tanggalkan satu-satu

Angkat satu-satu

.

.

.

‘ Dyke’ kat luar East Gate Preah Khan

Apa kami jumpa kat sini.. ?

.

.

.

Mereka sekeluarga..

Piknik

Datang dengan ‘camper car’

.

.

.

I * HEART * CAMBODIA

.

.

.

Ni Eastern Mebon

Sampai sini saya dah rasa macam samaaaaaaaaaa je benda-benda kuno ni semuaaaaaaa

Tapi saya gagahkan jua..

Demi ilmu dan kamera tercinta

Saya panjat sampai pintu tu je

Tak larat dahhh..

.

.

.

Bezanya..kat Eastern Mebon ni..

Ada tiga ekor binatang ni kat setiap sudut

.

.

.

Seterusnya..

Ke Banteay Srei

Citadel of woman

Sebab depa kata .. tangan lelaki tak mungkin dapat mengukir secantik dan sehalus ukiran di Banteay Srei ini

.

.

.

Satu lagi World Heritage Site.

Yeay !!

.

.

.

Oh ya..

Beliau meninggal dunia 2 minggu sebelum kami sampai ke Siem Reap

Di Beijing .. Macam-macam penyakit

Kesayangan rakyat Khmer

Sana sini ada masih berkabung

Beliau … King Norodom Sihanouk

.

.

.

Temple ni lain sikit

Ada ‘ pinkish hue ‘

.

.

.

Ambik gambau je

No taching-taching!

Saya tacing sikitttt je..

Tinggal jejak…

.

.

Establish shot .. kata EncikAbdul

Ambik establish shot dulu!!

.

.

.

Really beautiful carvings!!

.

.

.

.

.

.

Saya lupa lak nak beli satu untuk saya!!!

.

.

.

Dia kata ..’ candy mam!!? ‘

Saya tak bawak gula-gula lakk…

Dia masih upaya bagi satu senyuman untuk kamera saya…

.

.

.

Ada yang buta

Banyak yang tak ada kaki.. dan/atau tangan..

Akibat Pol Pet dan periuk apinya

Sedap sejuk telinga muzik yang mereka mainkan

Saya suka …

Saya masukkan 1 USD

Mereka ‘sompiah’ kat saya dan senyum

.

.

.

Sawah padi keliling Banteay Srei

Omputehs kagum nengok

.

.

.

Tak banyak lak people shots hari ni..

.

.

.

” 10 for one dollah Mam.. ”

” Nice poscards ”

* dan start tunjuk poskad satu demi satu sambil menigra 1 2 3 4 5 6 7 8 9 sampai 10*

Saya belilah jugak..

Kesian..

Nama dia Wariya

.

.

.

.