SIEM REAP : THE SMALL CIRCUIT

.

.

.

.

Untuk pusing jelajah satu Angkor Archeological Site

Biasanya orang buat 3 ‘ circuit ‘

Small , Big dan Outer Temples

Kami naik kereta .. USD 30 satu hari

Kalau TukTuk .. USD 25 satu hari

Atau sampai habis lah puas round semua temple dalam circuit tu..

.

.

.

Saya sangat puji kemudahan asas yang ini di Kemboja

Sangat bersih!

Ada tisu .. ada sabun

Walaupun negaranya tak lah maju sangat .. tandas awamnya bersih

Taklah hancing pering-tak ada sabun-tak ada tisu-pintu pun tak ada kunci-ada yang tak ada pintu langsung macam kat Beijing tu!!

.

.

.

Angkor Wat yang saya cerita semalam masuk dalam ‘small circuit’

Next .. The South Gate of Angkor Thom

Apa Angkor Thom tu ..? Angkor Wat tak sama dengan Angkor Thom ..?

Well…  Gugel sendiri …

.

.

Ini South Gate Of Angkor Thom

.

.

.

Belah kanan .. Syaitan-syaitan … atau Asura nya

Belah kiri .. Para dewatanya

Menggambarkan usaha memegang dan tarik menarik seekor ‘serpent’ dalam ‘churning the ocean of milk

.

.

.

Ni belah kanannya.

Muka cantik sikit dari demon-demon tu..

Banyak yang dah tak ada kepala sebab dah di curi dan dijual masa rejim Pol Pot dulu

.

.

.

Ni yang dah diletakkan satu kepala yang baru

Tu pun dah sompek hidungnya!

.

.

.

.

Ni masih kepala yang asli

.

.

.

Been here..

Done that..

.

.

.

Cuaca panas adalah agak panas!

.

.

.

Laluannya muat-muat seekor gajah masa zaman dulu

.

.

Seterusnya..

Kami ke Bayon

Temple of many faces

Siapa bina ?

Jayavarman VII

.

.

.

Ada 54 menara

Ada 216 muka yang tersenyum sinis

54 .. sebab dulu ada 54 buah daerah di sini

Satu muka pandang satu daerah

.

.

.

Bayon ini adalah ditengah-tengah Angkor Thom

EncikAbdul kata.. ‘ nak masuk dalam ke? ‘

Saya kata .. ‘ dah datang jauh-jauh takkan nengok kat luar je! ‘

Tetapiii … pabila saya nengok besarnya dan kena ada adegan panjat memanjat lagi ..

Saya sengeh

Dan saya kata ..

‘ Tak yah lah ek banggggggggggg!! ‘

.

.

.

Dalam proses restorasi

Proses anastylosis

Tanggalkan dan tanda ..

Bersihkan.. Letak dan buat balik semua.

Macam jigsaw puzzle…

.

.

.

Bas-relief kat sini tak sehalus ukirannya macam kat Angkor Wat

.

.

.

Yang lubang-lubang tu ..

Depa letak kayu dalam lubang tu .. Sebagai gandar

Untuk angkat blok batu tu..

.

.

.

Apsaranya pun tak secomel dan gebu macam yang hari tu.

.

.

.

Ke utara dari Bayon ..

Baphuon ..

Sayupppp je saya pandang causeway tu

Macam jauhhhhhh je ke dalammm…

Melengas je atas bawah tiak saya tengah-tengah panas ni kalau jalan ke sana!!

.

.

.

Lepas saya klik.

Mereka comolot!!

Tercepat sikit je saya…

.

.

.

Tu ha Baphuonnya!!

The largest 3D jigsaw puzzle

.

.

.

EFEO ( Ecole Francaise d’Extreme-Orient ) cuba untuk membaikpulihnya

Satu demi satu batuan ditanggal dan ditandakan

Tetiba Pol Pet dan Khmer Rouge ambil alih Kemboja

Mereka rosakkan semua rekod pembaikpulihan

Maka … 300 000 blok batu tak tau dah nak diletak di mana!

.

.

Nampak dari jauh jer…

Wa dah tak larat nak menapak ke sana pada masa ni!!

.

.

.

Next

Terrace of the Elephant

.

.

.

King tu akan diri atas teres ni dan memerhatikan rakyat jelata berarak

.

.

.

Nampak tak ukiran gajah dan mahoutnya tu?

.

.

.

Sang Garuda di dinding tu…

.

.

.

Ni Terrace of the Leper King

Depa kata …

Dulu .. ada Raja yang cacat .. kena penyakit kusta

Tu yang Leper tu…

.

.

.

Yang ni..

Skodeng dan zoom dari jauh je

North Kleang

.

.

.

Kami terus ke Small Circuit ni lepas landing

Dah lah bangun pukul 3 pagi..

Nak kejar flight Nam Setengah tu..

Tu yang bila sampai hujung-hujung Small Circuit dah rasa semua ruin tu dah nampak macam samaaaa je…!!

.

.

Ni Ta Keo

Stopped in midconstruction sebab tempat ni dipanah petir

Dianggap ‘bad omen ‘

.

.

.

.

.

.

Udara di Angkor Areceological Park adalah nyamannnn

.

.

.

.

Ada banyak bendalah ni

Semua dalam USD

.

.

.

Okeh..

People shots for my Friend.

🙂

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Kalau sewa basikal

Dalam 1ke 3 USD sehari

Saya kagum kat Kawan Traveller saya ni…

Dia gohed basikal dari Bandar!

Dan jelajah Angkor dengan basikal!!

Gila kentang taf!!!

.

.

Kami nampak sepasang Mat Saleh

Naik TukTuk

Basikal-basikal depa pun naik TukTuk!!!

Hahahahahaaaaaa!!

Pancit ( bukan basikal yang pancit ) tengah jalan!!

.

.

.

Bini dia tengah gila ambik gambar pakai kamera besor kot!!

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Okeh..

Penat..

Sambung nanti-nanti..