JOHOR : JOHOR BAHRU : TANJUNG PIAI : MAC 2011

.

.

.

.

 [ini adalah back dated entri]

[baru saya perasan tau .. kalau di google reader dan di blog roll .. walau date dua tiga empat lima tahun dulu .. entri itu tetap akan di update seperti biasa eh…?]

[ maka saya update macan entri baru je lah eh… ]

.

Cuti Sekolah Mac 2011

Perancangan untuk jalan-jalan ke Selatan .. ke Negeri Johor pula..

Hotel Grand Paragon .. nghadap Selat Teberau

Ini bila pandang ke bawah dan di zoom

Oh yaaa… meng-test 450D yang agak baru .. dengan lensa baru 55-250 mm

.

.

.

.

.

.

Macam space ship

.

.

Tujuan utama

Nak ke Muzium Sultan Abu Bakar

Malangnya … ditutup untuk dibaik-pulih

Terus blank nak ke mana ..

.

.

Teringat Istana Bunga Cengkih yang dalam kawasan muzium

Punnnnn tutup untuk dibaik-pulih !!

Laagilah blank

Tak kira!!

Istana ini sangat cantik

Tak kira !!

Nak jugak ambik gambar .. walau dari luar !

.

.

.

Juga dipanggil Istana Zaharah

Somehow .. old buildings really fascinates me

.

.

Pernah jadik Sekolah Agama

.

.

.

This was when I was really excited trying out the features in the Photoscape software

.

.

.

.

.

.

.

.

.

I can see the Royal Emblem there !

.

.

.

Pokok yang menakutkan!

Bunga-bunga dan buah-buah keluar dari batang pokok

Canon Ball Tree namanya

Di perkarangan Istana Zaharah

.

.

Dah tak tau nak pergi mana lagi

Hancus perancangan

EncikAbdul pernah mengendalikan transmisi lintas langsung semasa pemakaman Almarhum Sultan Iskandar di sini

Makam Diraja di Jalan Mahmudiah

.

.

Almarhum dikebumikan di dalam makam itu

.

.

.

Okeyyyy lahh…

Plaza Angsana pon jaaadiklahhhhhh……

( Macamlah kat Key Ell tak ada Pizza kannn.. )

.

.

.

Malamnya ..

Ke Danga World di Teluk Danga

.

.

.

.

.

.

Ada Mini Zoo

( dengar-dengarnya dah tak ada dah tempat ni..)

Ada gajah yang diikat kaki depannya

Ada rimau dan singa dalam sangkar yang saya boleh datang dekat dengan sangkar dan bertentang mata cuma 1 meter je dengan singa dan rimau

.

.

Omak ekau dah ada kamera.. naaak jugak ambik gambau berbayau ya nak!!!!

.

.

.

.

.

Masa ni

Near to zero knowledge about photography

Main klik aje

Main putar knob ke Auto aje .. atau Programme mode aje .. atau Flash Off Mode je…

But managed to be completely still and capture this

.

.

.

Seterusnya …

Tiba-tiba datang idea

Tanjung Piai

Hujung terselatan Benua Asia

.

.

.

I will let the picture tell the story

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Jangan memain!

Monyet atau mungkin keranya garang!!

Jenis yang main rampas je apa-apa yang nampak macam makanan

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Ni ha !!

Berani kau!!?

.

.

.

Ada terbaca …

Sekarang Tanjung Piai mengalami pencemaran akibat minyak yang agak teruk

Banyak pokok bakau yang terjejas

.

.

.

.

.

.

Kena jalan .. lebih kurang 850 meter

Baru sampai ke hujung nya

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Cannot see Singapura from here

Masa duduk kat tepi ni.. tiba-tiba terbayang ..

Kalaulah ada tsunami …

Tak sempat lari Beb!!

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Tiba-tiba..

Di tengah-tengah ladang kelapa sawit ..

Ada bot ..

Macam kawasan pernah dilanda tsunami lak.

.

.

.

.

.

Some people enjoyed holidays by stretching out on the golden sand

Some prefers shopping

Me ..

None of the above

.

I enjoyed exploring new places and things

Be it some old houses , or an old trunk road , or a museum

It excites me when not knowing what I might found just around the corner at the next junction

Explore sana sini .. Panjat sana-sini

Habis cuti makin penat .. bukan makin rehat ..

I don’t mind …

.

.

.

.