CHINA : XIAN : MUSLIM QUARTER

.

.

.

.

Jalan yang banyak kedai makan Musilin

Serius lapar gila macam boleh makan seekor kuda masa sampai sini!

.

.

.

Ni jalannya

Dekat dengan Drum Tower

Belakang Drum Tower

.

.

.

Banyak gak kedai Cina .. piau Cina

.

.

.

Rasa nak beli .. sebab cantik..

Nak makan dulu tapi

Lepas makan lupa nak beli tapi….

.

.

.

Kena pandang betul-betul yang ada tulisan Jawi

Kalau sign board hijau … ada tulisan Jawi .. Soheh ..

.

.

Macam ni …

.

.

.

Kaum perempuan Ethnik Hui punya kedai makan Musilin

Saya bagi salam

Saya tanya .. ‘ Musilin ? ”

Depa angguk…

.

.

.

Mee yang sedapppppppppp

( mungkin sebab lapor sesangat !! )

Saya try mee yang kuning debab tu .. yang hitam tu tak berani saya try!!

.

.

.

Ni ha !!

Kuah tu ada rasa lemak-lemak .. macam kuah kacang

Sangat mengenyangkan ..

Saya makan guna chopstick yuuu !!!!

.

.

EncikAbdul makan ni..

Makan macam beger …

Rasa macam beger ..

Sedap ..

Siap tapau nak makan dalam keretapi ..

Saya kata … ‘ da bao san ย ‘ .. depa angguk !!

.

.

.

Yang ni memang sedapppppppp

Macam popia goreng

Inti daging … inti sayur ..

.

.

.

Yang ni terbest !

Macam murtabak ..

inti daging

Sedapppppppppp!!

Da Bao .. makan sambil meniarap kat atas katil tingkat dua dalam keretapi sambil baca Digital Camera Magazine

.

.

.

Saya tanya nama dia ..

“Ni zhou shen me mingzhi?”

( saya teringat Si Dre tanya Mamat Detroit tu masa kat dalam kapalterbang kat Karate Kid 2010 )

Dia geleng kepala ..

Mungkin idghram saya salah .. dia tak paham ..

.

.

.

Ini restoren yang grand sikit.

Nampak tak tulisan jawi kat atas tu ย ..?

.

.

.

Ini kat depan jalan nak masuk ke jalan kecik nak ke Masjid Xian tu

.

.

.

Banyak memorabilia Mao Zi Tong kat sini

.

.

.

.

.