CHINA : XIAN : BING MAI YONG : TERRACOTTA WARRIOR

.

.

.

.

Kami sampai di Xian pada pukul Lapan Lebih

Kecik je Terminal Keretapi Xian ni..

.

.

Keliling Bandar Xian ada Tembok

” one of the oldest and best preserved Chinese city walls ”

.

.

.

Boleh sewa basikal dan keliling bandar Xian atas tembok itu..

Kami tak mo

Ada misi yang lagi best !

.

.

.

.

.

.

Keluar je Stesen Keretapi ..

Konar kiri

Toleh kanan .. nampak gerai ni …

Pandang dua tiga empat lima nam kali

.

.

.

Siap zoom pakai kamera lagi sebab nak baca

Sohih..

Gerai Musilin

( Depa panggil ‘ Musilin ‘ bukan Muslim )

.

.

.

EnAbdul beli roti yang tebal tu .. sedap .. ada manis-manis.. ada masin-masin.. ada lemak-lemak ..

( ada gaya macam Dak Khushairi tak aku ngomen makanan.. ?! )

Nak mintak yang ada isi sayur-sayur tu tak lah reti …

Itu lah sarap kami di Xian ..

.

.

.

Ada telor berasap…

.

.

.

Beger berasap..

.

.

.

Tip :

Ada banyak bas ke Muzium Terracotta Warrior

Ada banyak bas yang akan bawk ke tempat-tempat lain .. ke kedai sutera .. dan sebagainya..

Bas 5 (306) akan terus pergi keMuzium itu

Akan berhenti di beberapa hentian .. Ada Hot Spring .. Ada yang ke kereta kabel ke gunung tu..

Tak payah turun .. turun je di hentian terakhir

.

.

.

Keluar je dari Stesen Keretapi ..

Konar kiri ..

Jalan stret .. sampai nampak Bangunan China Post ..

Cari bas yang sebegini ..

.

.

.

Tiket bas hanya 7 Yuan sahaja …

Cakap ‘ Bing Mai Yong san ‘

( Terracotta Muzium tiga! )

.

.

.

Tiket masuk ke Muzium..

150 Yuan * gulp *

.

.

.

Just follow the crowd

Sebelum masuk  .. ada tandas awam

1 Yuan

Stendet .. Hancing .. Peghring ..

Keluar tandas .. Nina bisik kat saya

” Cina tu.. yang baju putih tu .. kencing tak tutup pintu !!! ”

.

.

.

Gila luas kompleks muziumnya!!

.

.

.

Inilah Maharaja Qin ShiHuang yang buat semua ini ..

.

.

.

Mereka jumpa dua kereta kuda tembaga

Satu untuk musim panas .. satu untuk musim sejuk

.

.

.

Kami ingatkan ini Pit 1

Rupa-rupanya ini adalah Muziumnya..

Tak ada tulis punnnn ….. hmmphhh..

.

.

.

Orang ramai adalah sangat ramai!

.

.

.

Satu lagi Tapak Warisan Dunia UNESCO saya pijak !

.

.

.

Bukit itu lah makam Maharaja Qin itu.

Sekarang dah landai dan rendah

Masih belum di jelajah .. kerana yang saya baca .. ada booby traps .. dan mereka masih mencari cara untuk mem’ preserve ‘ apa yang bakal dijumpai dalam makam itu nanti

.

.

.

Mereka jumpa bangau

Yang sepatutnya menghiasi tasik di makam itu

Mengikut ceritanya .. ada tasik .. ada binatang-binatang .. ada ‘ river of mercury ‘ ada ‘ milky way ‘

Ada performers ..acrobats ..ada kandang kuda ..

Semua yang ada kat dunia masa dia hidup .. dia suruh orang buat .. sebab nanti bila dia mati .. semua-semua tu nanti akan ada untuk dia di alam satu lagi tu …

.

.

.

Ini ‘Kneeling Archer ‘

Masih ada saki baki warna yang nampak di bajunya

Kebanyakan ‘ warrior ‘ dah kelabu asap

Terluntur warnanya semasa digali

.

.

.

Tak ada satu pun pahlawan itu yang sama mimik mukanya .. mahupun pesen rambutnya ..

.

.

.

The suit of armour

.

.

.

Gila kentang ini Maharaja !!!!

Umur 13 tahun dah mengarahkan itu ini begitu begini …

Dah susah payah buat itu ini begitu begini .. tanam semua itu orang bersama-sama dia bila dia dah mati!

.

.

.

Apa motip letak gambar kuda ni..

Lupa beb..

Nantilah update bila teringat …

.

.

.

Ok .. dah ingat …

Kat dalam muzium ni sangat kelam …

Nak ambik gambar sangat susah .. ISO melangit pun gambaq ketaq ..

Maka … tak boleh ambik gambar kereta kuda itu

Ada dua jenis kuda

Calvary .. dan chariot

Yang chariot .. ada dua depa jumpa .. yang gambarnya kat tiket kat atas nunn..

Kudanya ketot .. depa buat 1/2 the normal size

Yang calvary .. kuda perang .. yang ni banyak melambak-lambak dalam pit 1

.

.

Lepas ni kita sambung ke yang laagi best ek !!

.

.

.

.