CHINA : BEIJING-XI’AN : THE JOURNEY

.

.

.

.

Sebenarnya…

Mula-mulanya memang nak jelajah Beijing .. je

Tapi bila terbaca cerita kat BackPackerBusuk dan SitiR ( dua-dua saya tak kenal tapi ) yang dah ke Xian …

Mengelip-ngelip mentol 24 watt nyala-nyala kat atas kepala saya !!

Terracotta Warrior beb!!

.

.

Xian adalah 1114 km ke Baratdaya Beijing

Naik Keretapi laju.. dalam 12 jam .. je ..

Nak beli tiket kat sana masa sampai .. memanglah sohih tiket habis.

Nak beli on-line memang tak ada lak baca sesiapa yang beli on-line

Maka .. sebab dah eksaited gilanak pergi .. cari juga

Mintak orang kat sana belikan.. Kena bayar upahnya..

.

.

Berpinau mata cari nombor Keretapi kami!

Z 19

Platform 3

Tu je yang mampu dibaca

.

.

Nak beli tiket kena ada salinan paspot

Tiket hanya dijual 5 ke 10 hari sebelum perjalanan

Nak masuk stesen kena check paspot

Katil saya.. Gerabak 16 Berth 19

Kami book tiga katil : atas , bawah , tengah ..

.

.

Saya dengar dan baca..

Mereka tek reti beratur..

Yup..

Kat sini tak teruk sangat..

Potong Q adalah biasa..

Himpit-himpit adalah biasa.

Mereka sangat suka makan mee segera

Ada port air panas di mana-mana.

.

.

Dia yang dah tak suka bergambar

.

.

Mereka ..majoriti .. tak paham bahasa lain

Untuk ke Beijing West Train Station ni .. Dan ke mana-mana jua .. Saya amalkan ‘ search dan tunjuk ‘ di Apps Translate di IFon saya

Senang

Tunjuk dan angguk

Kalau depa balas balik .. geleng dan geleng ..

.

.

Kami ambik Hard Sleeper

Ada Soft Sleeper

Tak mampu .. ( baik naik flight dengan rega gitu ! )

.

.

Ini saya beristirehat di tingkat ke dua

Kat luar tu ada meja kecik.. ada kosi kecik..

.

.

‘ Are we there yet ??!’

‘ Are we there yet ?’

‘ Bila nak sampai niii..?! ‘

.

.

Satu pengalaman yang best

Over night train ke Xi’an

1114 km jauhnya

2228 km pergi balik

Sampai Xian terus jalan jalan sampai petang

Petangnya tunggu keretapi balik ke Beijing pulak…

36 jam tak mandi

Priceless

.

.

.

.