CHINA : BEIJING : THE GREAT WALL AT MUTIANYU

.

.

.

.

Helloooo kawan-kawan !

Kami dah selamat balik ke Malaysia

Akhirnya jejak jugak ke World Wonder yang ke-2 !!

Pagi-pagi lagi dah ke Mutianyu ..

Mutianyu ni .. 1 1/2 jam dari Beijing

Tak ramai sangat orang .. macam kat Badaling ..

Dan cantik dari Badaling dan port-port naik ke tembok yang lain-lain tu

Orang kata .. Dan saya baca ..

.

.

Nak naik ke tembok .. ada tiga cara

Naik kereta kabel ( ke Tower 14 )

Naik chair lift ( ke Tower 7 )

Naik kaki ( ada seribu mata tangga nak naik … mampu ??! )

.

.

.

Nampak macam selamat ..

Kami pun naik …

Tak terbayang nak naik chair lift kaki tergantung-gantung atas hutan Great Wall …. seriau!

.

.

.

Child adalah dikira ikut ketinggian

Nina dah nak sama tinggi dengan saya .. maka kenot tipu kata dia kekanak lagi … walaupun umur kekanak…

.

.

.

Kalau nak ikut trail tu …

Tangga dekat seribu mata tangga

Terus ke Tower 6 rasa-rasanya ..

.

.

.

Kami datang ingatkan dah autumn in my heart betul-betul

Belum lagi !! ย :(

Daun masih hijau !

Sejuk tapi

Dalam 15 Celcius siang hari

.

.

.

Ni ha gambar kereta kabel nya

Berdebak-debuk gak jantung !

Saya tak suka ‘ height ‘ !!

.

.

.

Ni kita pandang ke atas …

.

.

Ni kita pandang ke bawah

Tak lah segayat yang kat Langkawi tu!

.

.

Ni .. pandang ke kanan

My first glimpse of the Great Wall !

.

.

.

Orang ramai adalah tidak berapa ramai lagi

Kami sampai dalam pukul 9 pagi

.

.

.

Mendarat di kawasan di Tower 14

Lepas tu boleh konar ke kiri atau ke kanan

Kami ke kanan dulu , Tower 13

.

.

.

.

.

.

Dari Tower 13 nghala ke bawah

.

.

.

Yesssssssssssssss …….

Touched the Great Wall jugak akhirnya!!!

A man made wonder

Thousands of years and still standing

.

.

.

Bayangkan macamana mereka angkut batu-batu .. panjat bukit .. buat tembok …

Yang putih kat atas bukit tu masih ada temboknya ya …

.

.

.

Part yang ni tak ada tangga

Landai ..

Laaaju je semua jalan ..

.

.

.

Tower 14 dari bawah

Ada bau-bau hancing kat dalam

Kuang ajaq kann… !!

.

.

.

Zoomed in

.

.

.

Zoomed out

Langit sangat biru masa kami kat sini

Selalunya kelabu asap

Sebab asap

.

.

.

Tower 15

Saya dan Nina panjat sampai atas tower

.

.

.

Cant stop smiling and touching the wall

Sejak kecik nak gi sini

Sebab kagum macamana mereka boleh buat wall yang sebesar dan sepanjang ni pada masa itu

.

.

.

Pisssssssss …

.

.

.

Wall kat sini ada 2 parapetnya

Kat dua-dua belah tembok

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Saya pelik .. kenapa nak kena tinggalkan tanda

.

.

.

.

.

Kami daki turun naik sampai ke Tower yang nuuunnnn tu

Yang kat atas kepala Minah Saleh tu

Tower 18 !!

Weehuuuuuuuuu !!

.

.

.

.

Tower 19 ke Tower 20 yang tu…

Yang menegak mendaki bukit tu..

Kata EnAbdul .. ada Mat Saleh tu kata .. mata tangganya ada dalam setengah meter selangkah !

Gila wehhhh !!!!

.

.

.

.

.

.

Semput mintak nyawa kalau saya panjat yang ni !!

.

.

.

.

Langit yang sangat biru!!!!

Alhamdulillah !!!!

.

.

.

.

Well ..

This is a photo blog..

Not a banyak cerita pasal travel blog ..

Enjoy the Photos …

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.