PHOTOGRAPHY : TAMAN BOTANI NEGARA : SHAH ALAM : SAWAH PADI

.

.

.

Mari saya sambung cerita

Dari Pintu Masuk Utama

Kami berjalan kaki ke sawah padi

IMG_0819.

.

.

Pokok padi tengah menghijau

Tak saujana mata memandang

Kecik je kawasannya

IMG_0825.

.

.

Saya nak bawak Anak-Anak-Anak saya nengok pokok padi

Batas padi

Semak tepi sawah padi…

IMG_0826.

.

Ada rumah kecil di tengah sawah…

IMG_0831.

.

.

Ada semak tepi sawah..

Lintah je kami tak jumpa…

IMG_0833.

.

.

Cantik rumah tu..

Kalau ada bawak-bawak makanan ..

Boleh bentang tikar..

Piknik dalam rumah di tengah sawah tu..

Kool…

IMG_0834.

.

.

Kadang-kadang saya kagum betapa cepatnya mereka membesar…

IMG_0842.

.

.

IMG_0847.

.

.

BudakLast sangat teruja kalau meng’explore’ begini…

IMG_0848.

.

.

Masa padi menguning nanti mesti lagi cantik kawasan ini!

IMG_0856.

.

.

Ada terusan

IMG_0862.

.

Ada BudakKecikMataBesar berdiri tegak tengah sawah..

Pertama kali nengok pokok padi dekat-dekat

Nampak dengan mata sendiri bunga-bunga padi nak jadik padi

” Ohhh… macam tu ehhh..?! “

.IMG_0864.

.

Akhirnya berebut mencari dan meniup dandelion tepi sawah

IMG_0890.

.

.

Tiada yang percuma di dunia ini….

IMG_0894.

.

.

.

.

Macamana nak ke Taman Botani Negara?

Shah Alam..

Ikut Persiaran Kayangan..

Masuk Seksyen 8

Ikut aje papan tanda..

Senang…

.

.

Lepas berpeluh melengas di Taman Botani Negara..

Boleh ke Seksyen 7

Makan Mee Ketam ..

Sedappp…

.

.

.

.

About these ads

43 thoughts on “PHOTOGRAPHY : TAMAN BOTANI NEGARA : SHAH ALAM : SAWAH PADI

  1. sawah padi x pegi…

    bila nye nk ke kg sayaaaa….

    bawak satu kapal.. boleh kawan dgn satu sampan sayaaaa….

    jgn malu2… makcik som baek org nya…
    cuma jgn boco rahsia jaa… hehe…

  2. Seronok jugak xplore sawah padi tu ek?
    Mee Ketam tu nanti buat entry ya…
    boleh cuba makan nanti…
    (pasal makan… numero uno..)

  3. aku nam[ak sawah, terus teringat memancing ikan puyu guna joran batang buluh.
    masa dekat nak masuk situ, kalau silap baca signboard boleh ke kampung aku tu… .hahaha

  4. teringat masa kekecik dulu bajak, semai, angkat benih padi, padi menguning, tuai (batang padi buat tiup-tiup)….
    bebudak zaman sekarang tak pernah tengok sawah padi, tak pernah rasa, kerbau dikatanya lembu,….

  5. Mesti seronok anak2 awak kali pertama tengok pokok padi.
    Anak2 saya dah biasa tengok sawah sebab arwah atuk mereka ada sawah. Saujana mata memandang bila dicantum2kan sawah semua penduduk kampung w/pun sawah arwah atuk cuma setengah keping.

  6. nampaknya my comment malam semalam hilang. best la tempat ni. sawah padi, rumah kayu, i like. we all 1stime kena gigit leeches last december at perak.

  7. Back in 2009 pernah join kawan2 shooting at one of the rumah tradisional di Kampung Idaman dlm park ni. Kami share2 bayar RM100 weekend rate. It is a wonderful place dgn suasana hutan :)

    Doc ader ke sana tak? Foto2nya in next entry ya?

    • Emm..
      Ada terbaca kat website Taman Botani yang kawasan rumah tradutional tu close for public due to renovation
      So saya tak melencong pun ke sana

      Ada reason untuk datang semula kannn ;)

  8. akak, rumah saya di kampung adalah sebuah rumah di tengah sawah! (dan satu2nya rumah di ujung kampung di situ)…Cantiknya bila terbayang padi menguning di depan mata, tp tak teruja mcm budak2 tu, sbb dari kecik dah puas tengok…heheh

KOMEN DARI HATI, BUKAN DARI JARI YA...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s